Kerkkoon kansanpuku on valmis

Tiedote 11.9.2011

Kansanpuku esiteltiin yleisölle Kerkkoon syysmarkkinoilla Henttalan tilalla su 11.9.2011.

Kerkkoon kansanpuku

Kun kyläkirjaa Mäellä ja joella – Elämää Kerkkoon kylässä (2009) kirjoitettiin, saatiin selville, että toistakymmentä kerkkoolaista naisten, miesten ja lasten vaatetta 1800-luvulta on tallessa Kansallismuseon arkistossa. Kerkkoolainen Manda Aaltonen oli antanut vaatteet pantiksi pulavuosina. Manda Aaltoselle kuuluneet vaatteet ovat olleet mallina, kun esimerkiksi Suomen kansallispukuneuvosto on koonnut Porvoon pitäjän kansallispuvun.
Kymmenkunta kerkkoolaista käsityöharrastajaa innostui ajatuksesta valmistaa kylälle oma kansanpuku käyttäen vanhoja vaatteita mallina. Ryhmä vieraili arkistossa pariinkin kertaan tutkimassa lankoja, sidoksia ja malleja. Porvoon kansalaisopiston järjestämillä kursseilla vuosina 2010-2011 kankaat kudottiin ja ommeltiin vaatteiksi.
Kerkkoon kansanpuvun hame on tummanpunainen. Tummanpunaisessa liivissä on kapeita mustia ja mustavihreitä raitoja. Esiliina on pellavanvärinen, jossa on pitkittäisiä kahdella eri punaisella kudottuja kuvioraitoja. Pusero on valkoinen ja siinä on yksinkertaiset ¾ hihat, kauniit ronkkaamalla koristellut olkalaput sekä reikäompelein ja hapsuin koristeltu kaulus.
Puvun kudonta- ja valmistusohjeet löytyvät Kerkkoon kylän kotisivuilta osoitteesta www.kerkkoo.fi kohdasta Yleistä -> Kylän historiaa -> Kerkkoon Kansanpuku

Kerkkoon sydän-koru

Kudontakurssin edetessä syntyi ajatus myös pukuun kuuluvasta korusta. Samalta ajalta kuin Kerkkoon kansanpuku on peräisin kerkkoolaiselle Amanda Vuorelle kuulunut koru, jota päätettiin käyttää mallina.

Kultaseppä Valtteri Honkapää on suunnitellut sterling-hopeisen Kerkkoon sydän-korun, jossa on kaksinkertaiset ketjut. Mattapintaista, sydämenmuotoista riipusta kiertää kiillotettua hopeaa oleva reunus. Riipukseen on upotettu Kerkkoosta löytyvä korukivi, punavihreä unakiitti.

Kerkkoon sydän-korun voi tilata Kerkkoon kyläyhdistyksen kautta. Korun valmistaa Kultasepänliike Aurum Vanhassa Porvoossa.