Kotiseutukirjan taustaa
Kerkkoon kotiseutukirjan kirjoittaminen sai alkunsa, kun vuonna 2004 tehdyssä kyläsuunnitelmassa yhtenä teemana nousi esille kylähistorian tallentaminen. Yhdelle henkilölle kotiseutukirjan kirjoittaminen olisi ollut liian työläs hanke, joten kirja päätettiin kirjoittaa yhdessä.
Vuonna 2007 koottiin työryhmä, joka lähti suunnittelemaan kotiseutukirjan kirjoittamista. Työryhmän kokoamisessa pidettiin tärkeänä, että jäsenet ovat oman alansa asiantuntijoita ja että valmiissa historiikissä tulee esiin monipuolisesti eri elämänalojen näkökulmat.
Työryhmän jäsenet vastasivat hankkeen suunnittelusta ja toteutuksesta, mutta käytännössä tiedonkeruuseen osallistui kymmeniä eri ihmisiä suostumalla haastateltaviksi tai antamalla valokuvia kotiarkistoistaan työryhmän käyttöön.
Kotiseutukirjan sisältö
Kotiseutukirjaan koottiin tietoa seuraavista aihepiireistä:
1. ESIHISTORIA (maiseman synty, jääkausi, maan kohoaminen, asutushistoria, kivikausi, pronssikausi, rautakausi)
2. HISTORIALLINEN AIKA (pysyvät asuinpaikat, rakennukset, pellot, niityt, laitumet, maatalous ja keksinnöt)
3. IHMISTEN ELÄMÄ (työnkuvauksia, vaatteet, ruoka, juhlat)
4. LIIKENNE
5. TEOLLISTUMINEN (kotiteollisuus, kylän urheiluvälineteollisuus)
6. SÄHKÖ JA PUHELIN
7. POSTI, PANKKI JA KAUPPA
8. KOULU JA KIRJASTO
9. LASTEN ELÄMÄÄ (koulunkäynti, leikit, työt)
10. YHDISTYS- JA SEURATOIMINTA
Tavoitteet
Kotiseutukirjaa kirjoitettaessa tärkeänä pidettiin sen havainnollistamista, kuinka yleiset maailman ja Suomen historian kehityskaaret näkyvät oman kylän ympäristössä ja elämässä.
Tekstissä pyrittiin helposti ymmärrettävään ja luettavaan muotoon ja kuvituksessa monipuolisuuteen, havainnollisuuteen ja kiinnostavuuteen.
Lopputulos
Kotiseutukirja Mäellä ja joella – Elämää Kerkkoon kylässä julkaistiin 80-sivuisena kovakanstisena neliväripainoksena elokuussa 2009. Kirjasta otettiin 500 kappaleen painos, joka myytiin hyvin nopeasti loppuun. Uutta painosta ei kustannussyistä ole suunnitteilla, mutta kirja on kaikkien saatavilla kylän kotisivuilta.
Kiitokset
Varsinainen tiedonkeruu ja kirjoitustyö toteutettiin talkootyönä. Kuvituksesta, taitosta ja painosta aiheutuneet kustannukset pystyttiin kattamaan Uudenmaan kulttuurirahaston, Opetusministeriön, Aktiasäätiö Porvoon ja Porvoon kaupungin antamalla tuella.